Ci, których interesowała przede wszystkim kuchnia żydowska, wystawieni zostali na ciężką próbę! Bowiem na degustację czas przyszedł dopiero po prawie trzech godzinach programu!
Nikt się jednak nie skarżył, bo program był naprawdę ciekawy. Począwszy od części muzycznej, w której wystąpili znakomity zespół Trio Taklamakan oraz chór Cantilena pod dyrekcją Tomasza Wyrzykowskiego, przez historyczną (porządkujący materię wykład prof. dr. hab. Rafała Witkowskiego z Instytutu Historii UAM „Historia Żydów oraz zarys dziejów gminy żydowskiej w Obornikach) aż po kulinarną, przygotowaną pod okiem Estery Kafki i Małgorzaty Imes.
Była też wystawa „Z narażeniem życia.Polacy ratujący Żydów podczas Zagłady” którą otrzymaliśmy z Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, oraz prezentacja dorobku gminy żydowskiej w Poznaniu przygotowana przez Alicję Kobus – przewodniczącą poznańskiej filii Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich. Wreszcie scenki kabaretowe, w których Marcin Samolczyk bawił nas stereotypami w postrzeganiu Żydów.
W przygotowaniu spotkania bardzo pomogli nam Alicja Kobus, dr Marek Daniel, niestrudzony promotor kultury żydowskiej oraz firma Strauss Cafe, która serwowała znakomitą kawę.
Cieszymy się, że na widowni zasiadło wielu znakomitych gości a program spotkał się z zainteresowaniem mediów (https://poznan.tvp.pl/28845387/29012017-godz2130)
Poznanie innej kultury sprawia, że nasze horyzonty się poszerzają, poznając obce kultury poznajemy lepiej siebie. Banalne stwierdzenia ? Oczywiście! Ale jakże prawdziwe!