Jednych zafascynował najbardziej prezentujący tradycyjne tańce gruzińskie duet DAISI, występujący z powodzeniem w programie „MAM TALENT, inni zachwyceni byli smakiem pierożków chinkali i chaczapuri – zapiekanego pieczywa z serem . byli tacy których uwiodły pejzaże gruzińskie pokazane w prezentacjach, inni chwalili wykład o historii Gruzji. Wszystkich jednak najbardziej urzekli sami Gruzini, których mieliśmy przyjemność gościć w OOK- ciepli serdeczni ludzie, bliscy nam w swojej mentalności.
Inspiracją do kolejnego wieczoru z cyklu „Na spotkanie kultur” poświęconego krajowi z dalekiego Kaukazu. było podpisanie umowy partnerskiej pomiędzy Obornikami a gruzińskim Kobuleti.W programie wieczoru który odbył się 7 października znalazł się wykład pod tytułem „Historia Gruzji w pigułce” przygotowany przez Instytut Wschodni UAM. Polonistka Anna Charko podzieliła się swoimi spostrzeżeniami z punktu widzenia turysty wędrującego po Gruzji. Znawca win Zviada Glonti zaprezentował toasty gruzińskie oraz przybliżył zebranym niuanse tradycyjnego sposobu produkcji win w Gruzji, wystąpił duet „DAISI” . Spotkanie zakończyła degustacja win i tradycyjnych potraw gruzińskich przygotowanych przez poznańską restaurację gruzińską „SUPRA”.
W spotkaniu udział wzięli także: ks.Krzysztof Kowal – przez 3 lata dyrektor Caritasu w Gruzji, burmistrz Piotr Woszczyk, entuzjasta kultury gruzińskiej i Marcin Samolczyk, który w zabawnych scenkach komentował gruzińskie toasty. Całość prowadzili: Adam Krasicki i Roman Trzęsimiech, który był odpowiedzialny za przygotowanie programu.